Головна Новини Гуманітарна країна 2022 Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя

"Коментарі" вирішили розповісти про тих, хто усіляко підтримує волонтерських рух в Україні та допомагає волонтерам рятувати життя людей за допомогою Мережі

1 травня 2022, 09:00
Поділіться публікацією:








Платформа "Робота в тилу" 

Єлизавета: Усім привіт. Сьогодні ми говоримо з Артуром Федоренком, головою громадської організації "Робота в тилу" та засновником однойменної електронної платформи. Вітаю! Дякую, що долучився до нашого проекту. Розкажи, будь ласка, про ресурс "Робота в тилу". Коли він був створений та з якою метою ?

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя

Допомога в Мережі під час війни - фото з відкритих джерел

Артур Федоренко: Привіт. "Робота в тилу" — це біржа волонтерства, допомоги і пошуку роботи як онлайн, так і офлайн. Головна мета платформи — сприяти організаціям і волонтерам швидко знаходити необхідну допомогу по всій Україні та за її межами.

На сайті можна безкоштовно розмістити запити на волонтерську допомогу чи оплачувану роботу. З іншого боку, кожен охочий також може розмістити оголошення і описати допомогу, яку ВІН/ВОНА готові надати. Платформа покриває усі можливі галузі робіт.

Офіційно ресурс був створений десь 28 лютого. Я з початку війни, думав, яким чином можна масштабно допомогти Україні. Ідеєю було – створити біржу волонтерства. В момент, коли ми їхали з Києва, перші дні в соцмережах була неймовірна кількість запитів, потреб від людей. І через те, що інформації було дуже багато, будь-яке таке повідомлення зникало вже за кілька годин, і його було неможливо знайти. Ідея з'явилася саме в цьому напрямку. Я хотів зробити централізовану платформу з каталогізованими і актуальними запитами.

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 2

Єлизавета: Тобто це суто твоя ініціатива й власна розробка? 

Артур Федоренко: Так, все правильно. Я за два дні створив ресурс, використав у ньому готові рішення і їх адаптував під ті цілі, які я ставив перед самою платформою. 

Єлизавета: А чи є зараз у тебе команда, яка працює над цим проектом? 

Артур Федоренко: Так, звісно. Є команда з 12 людей. Вона щодня зростає. На днях мені вдалося долучити ще одного розробника. Також нещодавно ми створили персоналізованого телеграм-бота, який дозволяє підписатися на конкретні напрямки волонтерства та отримувати нові оголошення з сайту прямо в месенджер. Загалом, у нас в команді розробники, дизайнери, модераторів сайту, люди, які займаються комунікаціями в медіа, а також ті, хто займається пошуком фінансування.  

Єлизавета: А ці люди працюють на волонтерських засадах чи це для них як вид заробітку? 

Артур Федоренко: Всі волонтери. Минулого тижня ми отримали офіційний статус громадської організації і тепер можемо кожному видати посвідчення "волонтер". 

Єлизавета: Тепер детальніше про саму платформу, її функціонал. Я бачила, що там є багато підрозділів, багато корисної інформації. Розкажи, як все це працює? 

Артур Федоренко: Працює все це надзвичайно просто. Ти потрапляєш на платформу і можеш побачити головну кнопку “+Додати”. Незалежно від того, яка в тебе потреба, натискаєш на кнопку “+Додати”, обираєш відповідну категорію, потім натискаєш “Потреба” і публікуєш свій запит. Якщо ж ти готовий надати свою допомогу, все відбувається так само: натискаєш на кнопку “+Додати”, обираєш категорію, і в кінці обираєш розділ “Моя допомога” — і описуєш, з чим готовий допомогти. Платформа покриває усі можливі галузі робіт.

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 3

Єлизавета: Тобто люди шукають волонтерів для виконаннях цих завдань, потреб? Чи це роботодавці, які пропонують гроші за певні роботи? 

Артур Федоренко: Зараз обидва варіанти можливі. Спочатку платформа була створена виключно під волонтерські запити. Але буквально за два тижні мені вдалося побачити таку динаміку: внутрішньо-переміщені особи почали масово писати щодо пошуку оплачуваної роботи. Наприклад, я кухар, чи маєте якусь пропозицію оплачуваної роботи? Власне через це ми додали на платформі можливість розмістити оплачувану роботу в додаток до волонтерських запитів.

Єлизавета: Чи є у вас зараз статистика або звітність, можливо, що найчастіше шукають? Чого, кого найбільше потребуют люди? 

Артур Федоренко: Так, звісно. Від початку війни, 80% оголошень на платформі — були саме запити, потреби у волонтерах. При цьому, основний запит був на перевезення. Тобто люди закуповували із інших країн спорядження або гуманітарну допомогу і шукали варіанти як це все перевезти до кордону чи країною. З часом ситуація змінилася і кількість запитів зрівнялася з кількістю людей, що готові надати допомогу. 

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 4

Єлизавета: Чи можна відслідкувати, підрахувати, скільком людям вже вдалося допомогти? 

Артур Федоренко: Так, ми підрахували. Близько 4000 людям ми вже допомогли ( на 20.04.2022 — ред). Ми порахували ще й по організаціям, компаніям, і це десь близько тисячі. 

Єлизавета: На сайті є багато дійсно корисної інформації. Як ви його наповнювали, за якими критеріями? Це були запити від суспільства? Наприклад, як захиститися від обстрілів тощо....

Артур Федоренко:  Ми робили це в декілька етапів. Спочатку ми скористалися відкритим ресурсом. Потім мені пощастило знайти людину, яка займалася подібним збором інформації новин на радіо. Вона відповідає за добірку корисного, що вдалося знайти за день. Таким чином ми щоденно доповнювємо цю інформацію, знаходимо її на просторах інтернету і публікуємо для нашої аудиторії..  

Єлизавета: Де ви цю інформацію брали? З офіційних джерел? 

Артур Федоренко: Так. До того ж у волонтерів, організацій. Дуже позитивний момент у тому, що ми багато один одного знаємо. Через те, що ми в принципі орієнтовані на одну мету. 

Єлизавета: Я ще бачила у вас розділ психологічної допомоги. Це кваліфіковані психологи, спеціалісти, які працюють із вами, готові допомагати? 

Артур Федоренко: Так, все правильно. 

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 5
Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 6

Єлизавета: Тепер про фінансування. Чи має ваш ресурс спонсорів постійних? Чи залучаєте ви когось? Чи платформа працює завдяки особистим коштам? 

Артур Федоренко: Донедавна все фінансування відбувалося виключно завдяки мені. Паралельно з тим, бачучи потенціал платформи її можливий розвиток (причому розвиток орієнтований не лише на воєнний період) я закликав людей, яких знаю особисто, компанії фінансово підтримати нас. Я поділив фінансові витрати на дві частини: перша — технічне, інфраструктурне забезпечення. Грубо кажучи, щоби платформа працювала нам потрібно до 3 тисяч доларів на місяць. Паралельно ми зараз активно займаємося пошуком грантів в Україні, США та Європі, щоби покрити питання великого, масштабного розвитку. В наших планах створити систему, за допомогою якою можна будет покрити ще більше потреб.  

Єлизавета: Я спочатку не запитала про назву. Чому саме "Робота в тилу"? 

Артур Федоренко: Я довго думав, як платформа має називатися, і зрозумів, що саме "Робота в тилу". Зараз наші бійці захищають нас на фронті. А ми зі свого боку прикриваємо їхні тили. Ми дуже згуртувалися і всі разом допомагаємо їм захищати нас.  Люди, які на передовій, взагалі не мають задумуватися над якимось потребами — їжа, одяг, спорядження тощо. Ми в тилу маємо ці потреби забезпечувати. Також ми маємо забезпечувати економіку нашої держави.  

Єлизавета: Повернемося до успіхів. Скільки вже зараз користувачів на платформі зареєстровано, компаній, організацій? 

Артур Федоренко: Згідно з оновленими даними (на 20.04.2022) близько 5 тисяч вже зареєстрованих користувачів виключно на платформі. При цьому близько 6 тисяч у нас є статичних підписників у Телеграм. Вчора ми анонсували запуск бота і менше, аніж за добу, туди долучилося більше тисячі людей. 

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 7

Єлизавета: Як люди взагалі дізнаються про ваш ресурс? 

Артур Федоренко: На щастя, мені вдалося зробити так, щоб про нашу "Роботу в тилу" говорили всі. За дуже короткий час про нас написало білше 100 українських ЗМІ. Також про нас написали The Washington Post, Vogue і інші закордонні медіа.

Єлизавета:  А чи розміщують на вашій платформі оголошення представники органів державної влади? Ви не фіксували це? 

Артур Федоренко: Є проекти, які вони створюють, і під них вони шукають людей. Наприклад, зверталися до мене із Міністерства цифрової трансформації. 

Ми також допомагали "Укроборонпрому", коли вони написали оголошення про пошук великої кількості людей на свої виробництва. Ми тоді зібрали сотні охочих зі всіх куточків України. Я спілкувався з керівником "Укроборонпрому", пропонував допомогу у опрацюванні заявок, пошуку рекрутерів. Вони казали, що там на двох-трьох людей за декілька днів більше 6 тисяч заявок надійшло. Тому так, платформа працює не лише для цивільних, але й для держави. 

Єлизавета: Як ти вважаєш, що потрібно, аби стати волонтером? 

Артур Федоренко: На мою думку, одне з найважливіших — активна громадянська позиція. Дуже часто люди намагаються діяти під ликом волонтера, ніби вони щось допомагають. Але це так не працює. Одразу відчувається, коли людина робить щось "для галочки". Для того, щоб бути волонтером треба хотіти допомагати Україні, хотіти робити добро і наближувати людей до перемоги. 

По-друге, є такий момент — не нашкодь. Якщо ти хочеш займатися волонтерством, треба знайти свій напрямок. 

І третє — не чекай, що тебе кудись покличуть допомагати. Намагайся самостійно проактивно знаходити запити, потреби та допомагати. 

Єлизавета: Ти говорив про людей, які намагаються привласнити собі чиїсь здобутки. А чи траплялися на вашій платформі випадки, коли людина пропонує допомогу, а потім в останній момент зникає? 

Артур Федоренко: Було декілька звернень від людей. На самій платформі, коли перейти до розділу "контакти", там одразу посилання на мій особистий Телеграм. Було декілька випадків, що люди писали на пряму стосовно оголошення і людини, яка його розмістила. Були підозри щодо шахрайства та позиції цієї людини. Ці питання я дуже прискіпливо особисто модерую. І якщо це дійно так, ми одразу блокуємо людину і закриваємо оголошення. Проте на щастя, подібних звернень було до десяти.

Єлизавета: Дякую тобі за твою міцну громадянську позицію, за те, що створив дійсно корисний ресурс та дякую за бесіду. 

Артур Федоренко: Дякую тобі! Ми щодня будемо ближчими до перемоги. 

Help The Helper 

Єлизавета:  З нами на зв'язку піарниця проекту Help The Helper Катерина Переверзева. Добрий день! Розкажіть про ваш проект, в чому його сутність, коли та чиєю ініціативою його було створено? 

Катерина Переверзева: Над цим проектом ми почали працювати понад місяць тому. Все почалося з того, що мій знайомий Іван Холяков (підприємець із Харкова) почав збирати команду. Що ми планували зробити. Оскільки з перших днів повномасштабного російського вторгення ми бачили, як вся Україна об'єдналася і люди, які раніше не мали стосунку до волонтерства, стали на цей шлях. І кожен день роботи волонтера — це не лише зусилля, а й величезні гроші: закупка амуніції, продуктів, ліків тощо. До того ж потрібен бензин, щоб допомогу розвозити. 

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 8

Не завжди, наприклад, іноземна спільнота готова працювати із великими фондами, організаціями. Знайомі нашої команди з інших країн часто говорили: ми не маємо змоги донатити на великий фонд, дайте мені контакти конкретної людини, яка вже допомагає армії або цивільним в Україні. 

Тому ми прагнули створити таку платформу, де будуть розміщені перевірені волонтери, показані результати їхньої діяльності та власне їхні історії, чим вони займаються, і банківські реквізити, щоб можна було без бюрократії напряму перерахувати кошти. На війні дуже обмежений час, і цей день, який не буде витрачений на якісь бюрократичні моменти, може врятувати комусь життя. 

Другий бік нашого проекту — це якоюсь мірою медіаплатформа, яка розповідає історії волонтерів. Щоразу, коли на на нашій платформі з'являється нове відео волонтера, ми колективно ридаємо від захоплення цими людьми. 

Єлизавета: Ваша команда — це суто волонтерська ініціатива? Люди працюють на волонтерських засадах? 

Катерина Переверзева: Так. Зараз наша команда налічує близько 40 людей. Це менеджерський склад, піар, продюсерський відділ, перекладачі, монтажери, люди, які проводять інтерв'ю... 

Єлизавета: Що потрібно, аби ви розмістили зверення волонтера на вашому ресурсі? 

Катерина Переверзева: У нас є електронна форма для волонтерів, яку треба заповнити. Потім з ними зв'язуються наші скаути, які, по-перше, перевіряють діяльність волонтера, по-друге, включають його до бази, проводять інтерв'ю, а потім воно вирушає на монтаж і розшифровку. Далі ми розміщуємо анкету волонтера на сайті та його відеозвернення. Ми просуваємо діяльність кожного волонтера окремо. 

Єлизавета: Тобто можемо говорити про те, що існує певна перевірка... Коли людина жертвує кошти волонтеру, вона може бути впевнена, що вони підуть за призначенням? 

Катерина Переверзева: Так. Всі волонтери, які опиняються на платформі, спочатку проходять верифікацію. Почалося з того, що ми сіли з командою, зробили таблицю і почали збирати тих волонтерів, яких ми знаємо особисто, у діяльності яких ми впевнені.   Тепер у нас є окремий відділ, який займається і пошуком волонтерів, і верифікацією їхньої діяльності. 

Єлизавета: Інтерфейс та контент на вашому сайті англійською мовою. Ви зосереджені на іноземній аудиторії? 

Катерина Переверзева: Так, ми із самого початку були націлені на іноземну аудиторію. Чому? По-перше, інформація про волонтерів, дуже швидко розповсюджується Україною, навіть через те ж сарафанне радіо. По-друге, мені здається, що зараз кожна людина в Україні має знайомих, які причетні до волонтерської діяльності, і розуміє, кому можна довіряти. 

У випадку з іноземцями все складніше. Вони не завжди довіряють великим фондам та переймаються, чи дійдуть гроші за призначенням, тим, кому вони потрібні. Ми в такому випадку виступаємо гарантом довіри. Ми знаємо цих людей, ми перевірили їхню діяльність тощо. Наша задача — об'єднати аудиторію, яка хоче зрозуміти, кому можна відправляти гроші, та тих, кому вони потрібні. 

Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 9
Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 10
Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 11
Допомога в Мережі під час війни: українські інтернет-ресурси, які можуть врятувати життя  - фото 12

Єлизавета: Тепер власне про внески. Люди можуть жертвувати кошти необмеженій кількості волонтерів... А якщо я хочу здійснити значну пожертву, але не хочу обирати серед волонтерів, а допомогти максимальній кількості одразу? Чи можна так зробити? 

Катерина Переверзева: У нас є два варіати донатів. Перший — напряму конкретному волонтеру. Другий — донат на платформу, який буде рівномірно розподілений серед волонтерів. 

Єлизавета: Яких наразі вдалося досягти успіхів? Скільки волонтерів до вас звернулося? 

Катерина Переверзева: У нашій базі зараз (на 20.04.2022) опубліковані історії понад 30 волонтерів. У базі зареєстрованих, які готуються до публікації, більше 100 людей. 

Єлизавета: У вас є спонсори? Ви співпрацюєте з представниками бізнесу чи організаціями? 

Катерина Переверзева: Ми не маємо компаній, які підтримують нас фінансово, але в нас є історії, коли представники бізнесу приєднуються до нас. Спонсорів ми не маємо також.

Єлизавета: Ви щодня контактуєте з волонтерами, бачите їхні історії, з якими труднощами їм доводиться стикатися. Що б ви порадили їм зараз, як не втрачати запал та не вигорати? 

Катерина Переверзева: Я насправді не уявляю, як у них це виходить. Наприклад, я запитала в одного харківського волонтера, чого йому зараз не вистачає? Це було питання в контексті грошей чи чогось матеріального. А він відповів, що головне, чого не вистачає — часу. Він розповів історію, коли з дружиною мав евакуйовувати людей із Харкова, але евакуацію через військові дії довелося перенести на ранок. Але наступного дня вже не всі люди не вийшли на зв'зок... Він розповідав це в інтерв'ю і плакав. 

Чому волонтери не залишають свою діяльність та не вигорають? Бо вони роблять це заради людей. Якщо одну людину ти, на жаль, не встиг евакуювати або допогти чимось, буде 30, кому вдалося все ж надати допомогу. 

Єлизавета: Дякую за вашу волонтерську ініціативу, що ви допомагаєте людям. Це зараз дуже важливо. 

Катерина Переверзева: І вам теж дякую. 

Раніше на порталі "Коментарі - Допомога в Україні під час війни: хто присвятив себе нужденним у Львові



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!