Головна Новини Гуманітарна країна 2023 Квантовий стрибок: Як війна посприяла популяризації українського письменства
commentss НОВИНИ Всі новини

Квантовий стрибок: Як війна посприяла популяризації українського письменства

Іноземці купили права на понад 230 книжок українських авторів

22 лютого 2023, 21:30
Поділіться публікацією:

Інтерес до української літератури потроху зростає з 2013 року, свідчать дані Українського інституту книги. Кількість перекладених українських книжок зросла з 48 до понад 120 у 2021 році. У 2022-му стався стрибок – іноземці купили права на понад 230 книжок українських авторів, пишуть "Коментарі".

Квантовий стрибок: Як війна посприяла популяризації українського письменства

Війна підігріла інтерес до українських книжок у всьому світі

Іноземцям насамперед цікаві відомі й популярні українські автори в себе на батьківщині. Йдеться про Сергія Жадана , Оксану Забужко, Юрія Андруховича, Андрія Куркова, Тетяну Малярчук. Приміром, на книги Жадана продано понад 140 ліцензій.

Після 24 лютого відчутно зріс інтерес до ветеранської літератури та авторів, які служать у ЗСУ. Серед них: Артем Чех, Артем Чапай, Олександр Міхед, Валерій Маркус. Досить часто й звертають увагу на письменників-волонтерів – це зокрема Андрій Любка, Катерина Калітко, Мар'яна Савка, Тамара Горіха Зерня.

Разом з тим не все гладко у цій сфері. Книговидавці нерідко стикаються з низкою проблем, які ніяк не пов’язані з ситуацією в Україні.

"Найбільший виклик у продажу прав – знайти перекладачів. Часто люди думають, що вони двомовні, але насправді ні, – каже засновник видавництва "Лабораторія" Антон Мартинов. – У нашій команді також бракує компетенції оцінити рівень знання всіх іноземних мов".

Інша проблема – невелика кількість українських книг, придатних для перекладу. Здебільшого мистецька література українських авторів орієнтована на локального читача.

"З 2014-го добрих художніх книг про війну було мало, – каже відповідальна редакторка видавництва Meridian Czernowitz Євгенія Лопата. – Є "Інтернат" Жадана та ще кілька, які закордонному читачеві легко зрозуміти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — самооцінка українців виросла в півтора раза, — соцопитування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

xxxxx

22 лютого 2023, 23:30

Мур. Ищу парня который будет меня трахать) Парни скорострелы мимо) Я хочу удовлетворять все свои потребности и чтобы парень лизал все мои дырочки и давал в ротик. Написать в приват:----- https://e.vg/lera98

Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!